موانع و عوامل بازدارنده ازدواج

به گزارش وبلاگ دانشگاه، از جمله عوامل بازدارنده ازدواج می توان به توقع بالا و بلندپروازی، موانع اقتصادی، سنت های دست و پاگیر، عوامل روانی و ترس از ازدواج اشاره کرد.

موانع و عوامل بازدارنده ازدواج

وبلاگ دانشگاه | سرویس روانشناسی - عوامل متعددی وجود دارد که موجب به تاخیر افتادن ازدواج جوانان می گردد و حتی گاهی این تاخیر به اندازه ای طولانی می گردد که دختر و پسر برای همیشه مجرد باقی می مانند. در اینجا برخی از این عوامل بازدارنده ازدواج را به طور مختصر مرور می کنیم.

توقع زیاد مانع ازدواج به موقع

توقع بیش از حد و بلندپروازی های بی مورد یکی از موانع مهم در انجام ازدواج است. برای مثال دختری که اکنون 35 سال دارد در سنین بین بیست تا سی خواستگاران متعدد خود را با بلندپروازی ها و ایده آل گرایی افراطی رد کرده است و اکنون به خاطر نیش زبان های دیگران حاضر است با شرایط سهل و آسان تن به ازدواج دهد و ممکن است دست به ازدواج نامناسبی بزند که او را دچار مصائب واقعی کند. گاهی نیز دختر و پسر توقعات غیر واقعی ندارند ولی پدر و مادر آنان هستند که در مورد ازدواج آنان بلند پروازی می کنند و نتیجه باز همان خواهد بود.

آیا کمال گرایی در انتخاب همسر لازم است؟

عوامل مالی بازدارنده ازدواج

1- تهیه جهیزیه: یکی از موانع و عوامل بازدارنده ازدواج برای دختران تهیه جهیزیه است. سنتی که در گذشته بسیار سهل و آسان بود و با وسایل مختصری که دختر به خانه بخت می برد زندگی زناشویی آغاز می شد. در حال حاضر جهیزیه های سنگین موجب شده است که بیشتر خانواده ها نتوانند بار مالی آن را تحمل کنند. وانگهی به دلیل سنت نادرستی که اگر کسی جهیزیه خوبی به خانه بخت نبرد همیشه مورد سرزنش همسر و اقوام همسر خود قرار می گیرد، دختران از قبول خواستگاری سرباز می زنند.

2- هزینه های کمرشکن ازدواج: انجام مراحل ازدواج هزینه های سنگین را طلب می کند که بیشتر دختران و پسران با محاسبه بار مالی آن از انجام ازدواج منصرف می شوند. خریدهای غیرضروری، تشکیل جلسات متعدد نامزدی، عقد و عروسی و هر جلسه با تعداد و تشریفات زیاد، هزینه آرایش، گل و... از جمله مواردی است که در انجام ازدواج کمر خانواده را می شکند. سنت موجود که عدم انجام این تشریفات موجب گلایه و نیش زبان ها است، همه و همه موضوع را پیچیده تر می کند.

3- مسکن: یکی دیگر از عوامل بازدارند ازدواج تهیه مسکن است. قیمت ها روز افزون و بهای سنگین اجاره خانه و عدم تناسب آن با درآمدهای بیشتر جوانان مانع بزرگی برای ازدواج است.

4- بیکاری یا اشتغال به کارهای کم درآمد: جوانان بسکمک هستند که به سن ازدواج رسیده اند و کار مناسبی به دست نیاورده اند. این افراد برای زندگی روزمره خود یا چشم به کمک پدر و مادر دوخته اند و یا به کارهای نامناسب نظیر سیگارفروشی و دلالی رو آورده و یا در مورد فارغ التحصیلان دانشگاه مجبور به انجام مشاغل غیر تخصصی نظیر منشی گری، فروشندگی و مشاغل کم درآمد دیگر اشتغال شده اند و به این شکل امکان تشکیل خانواده و تامین هزینه های زندگی را ندارند. حتی اگر با چنین شرایطی ازدواجی انجام گیرد ممکن است به ناسازگاری بیانجامد.

5- ادامه تحصیل: یکی از عوامل بازدارنده ازدواج که آن را به تاخیر می اندازد، ادامه تحصیل است. این فکر که ادامه تحصیل مانع زناشویی می باشد، بی اساس است. خیلی از خانواده ها و جوانان اشتغال به تحصیل و ازدواج را با یکدیگر متناقض می دانند، حال آنکه در صورت فراهم شدن امکانات زندگی از سوی پدران و مادران و یا حمایت قوانین اجتماعی، ادامه تحصیل تناقضی با انجام ازدواج ندارد و نباید بهانه ای برای به تاخیر انداختن ازدواج از سوی پدر و مادر و یا دختر و پسرباشد.

سنت های غیر منطقی مانع ازدواج

برخی از عوامل بازدارنده ازدواج به سنت های غیرمنطقی در مورد ازدواج بازمی گردد. از جمله اینکه در برخی خانواده ها رسم است که دخترها باید به ترتیب سن ازدواج کنند. در این حالت باید پدر و مادر دختر بزرگتر را برای قبول زناشویی دخترهای بعدی آماده کنند.

سنت غلط دیگری که در مورد جوانان و منتسب به پدران و مادران است القا یا اظهار جملاتی نظیر اینکه هنوز بچه است و دهنش بوی شیر می دهد و یا اینکه برعکس به محض به بلوغ رسیدن دختر و پسر بدون توجه به آمادگی جسمانی و روانی آنان را به خانه بخت روانه می کنند، هر دو حالت ناپسند است. ازدواج باید زمانی انجام گیرد که آمادگی روانی، جسمانی و معیشیتی فراهم گردد و با این حال نباید آن را بی دلیل به تاخیر انداخت.

عوامل روانی بازدارنده ازدواج

در مواردی علت تاخیر یا عدم ازدواج عوامل روانی و مرضی است. دختران و پسرانی وجود دارند که با وجود بالا رفتن سن برای ازدواج آمادگی ندارند. این عدم آمادگی گاه علت روانی دارد و گاه علت جسمانی. علل روانی نیز گاه جنبه مرضی و گاه جنبه غیرمرضی دارد. موارد غیر مرضی نظیر آن است که به علت عدم اعتماد به نفس، فرد احساس می کند نتواند وظایف همسری را انجام دهد و از قبول مسئولیت زناشویی می ترسد. این احساس عدم کفایت گاه مربوط به امور زناشویی و گاه در امور معیشتی است. هرچه باشد این احساس می تواند موجب تاخیر یا عدم ازدواج گردد.

در موارد مرضی که عدم کفایت واقعیت داشته باشد و یا در مواردی که علت، عدم آمادگی جسمانی باشد، لازم است تا فرد به متخصص مراجعه کند و تحت درمان قرار بگیرد. در موارد غیر مرضی بالابردن اعتماد به نفس و ایجاد موفقیت در این زمینه می تواند کمک کننده باشد.

ترس از ازدواج یا گاموفوبیا چیست؟

سایر عوامل بازدارنده ازدواج

  • اشکال تراشی های بی فایده
  • مهریه های سنگین
  • وسواس خارج از حد از لحاظ اعتماد و... در تصمیم گیری
  • وابستگی های افراطی به مادر و پدر
  • وجود اضطراب و نگرانی از ازدواج

افرادی هستند که تمایل به ازدواج دارند ولی به علت موانعی نظیر نداشتن مسکن یا هزینه های ازدواج یا احساس ناتوانی های جنسی و روانی مشابه آن از ازدواج می ترسند. این علل اغلب در مورد دختران و پسران متفاوت است. پسران اغلب از ترس قبول مسئولیت، مسائل مالی و درپاره ای موارد ناتوانی های موهوم جنسی و یا خجالت و کمرویی با وجود تمایل زیاد ممکن است از انجام ازدواج هراس داشته باشند.

دختران اغلب به علت وابستگی به پدر و مادر و ترس از جدایی و تغییر شرایط زندگی و یا مواجهه شدن با شرایطی که مجبورند تعهدات زیادی را بپذیرند، ممکن است مضطرب باشند. این افراد می توانند با مراجعه به مشاوران ازدواج و سایر متخصصین مربوطه اضطراب و نگرانی خود را رفع کرده و برای رفع مسائلشان از آنان کمک بگیرند. در مواردی نیز لازم است تا سایر افراد خانواده نیز مورد مشاوره قرار بگیرند تا نگرانی ها و عوامل بازدارنده ازدواج و موانع آزارنده آن رفع گردد.

برگرفته از: کتاب آموزش و مشاوره قبل از ازدواج

منبع: setare.com

به "موانع و عوامل بازدارنده ازدواج" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "موانع و عوامل بازدارنده ازدواج"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید