تست روانشناسی پیش از ازدواج؛ مسئله مهمی که گران است!
به گزارش وبلاگ دانشگاه، فارغ از هزینه های ویزیت جلسات مشاوره پیش از ازدواج که بعضا به بهانه های مختلف از جمله اعتبار و تجربه بالای روانشناس چند برابر تعرفه های تصویب شده دریافت می گردد، در شرایطی که همیشه کارشناسان بر انجام مشاوره مذکور تاکید دارند، بعضا هزینه انجام یک تست روانشناسی پیش از ازدواج به وسیله آقا یا خانم روانشناس که از قضا فردی تحصیل نموده، صاحب سخن و قابل احترامی هم هست، یک میلیون تومان آب می خورد.
به گزارش ایسنا، منشی مطب درباره هزینه یک جلسه مشاوره با این دکتر روانشناس که بر حسب تجربه و تحصیلات می توان او را خبره این حوزه خطاب کرد چراکه دانشجویان متعددی از علم این استاد بهره می برند، اینطور می گوید که هزینه اش می گردد 250 هزار تومان و این در حالی است که تعرفه ابلاغی امسال از سوی سازمان نظام روانشناسی و مشاوره برای روانشناس یا مشاور دارای تحصیلات دکترا 187 هزار تومان و برای تحصیلات کارشناسی ارشد 130 هزار تومان است.
هرچند که این تعرفه در قیاس با سایر تعرفه های همکاران شناخته شده این روانشناس قدری منصفانه تر به نظر می رسد، اما جملات بعدی منشی درباره شرایط ارائه مشاوره پیش از ازدواج به وسیله این دکتر قابل تامل تر است: تا دو ماه آینده تمام وقت های دکتر پر هست و هفته آخر اسفند هم ممکنه ایران نباشه، اگر تصمیم به رزرو وقت دارید، تا دو روز آینده اطلاع بدید.
ضمناً، ممکنه جلسات مشاوره سه تا چهار ماه طول بکشه و هزینه انجام تست ازدواج نیز یک میلیون تومانه این را می گوید و من می مانم و این فکر که یعنی یک دختر و پسر جوان با وضع اقتصادی فعلی و در ابتدای آشنایی که معین نیست این آشنایی به ازدواج هم ختم گردد یا خیر، باید دو میلیون تومان (یک میلیون تومان برای تست ازدواج و یک میلیون تومان برای حداقل 4 جلسه مشاوره) بپردازند؟، از سوی دیگر از کجا معلوم این جوانان تا رسیدن به فرد مناسب خود برای ازدواج با چند نفر آشنا می شوند که هر بار این فرآیند میلیونی را برای آشنایی با هر فرد تکرار نمایند؟.
از طرفی شاید این تصور ایجاد گردد که الزامی به مراجعه افراد به این روانشناسان معتبر وجود ندارد، جوانان می توانند به روانشناسان با تجربه کمتر و هزینه مشاوره کمتر مراجعه نمایند چراکه این روانشناسان باتجربه به اصطلاح نان علم خود را می خورند، اما با این وجود به دلیل حساسیت بالای مشاوره پیش از ازدواج و اهمیت تشخیص روانشناسان، می توان این حق را به جوان داد که بدلیل عدم شناخت روان شناسان جوان و تازه کار علی رغم مهارتشان در حل مسائل، برای دریافت این خدمات، به روانشناسان با تجربه و دارای اعتبار مراجعه نمایند.
از سوی دیگر در تعرفه های تصویب شده و ابلاغی از سوی سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور تفاوتی میان مقدار تجربه و اعتبار روانشناس برای دریافت هزینه مشاوره وجود ندارد و به گفته رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور حتی برای انجام تست های ازدواج هیچ تعرفه جداگانه ای تا کنون مصوب نشده و هیچ روانشناسی حق دریافت این مبالغ از مراجعین را ندارد.
بار ها کارشناسان به ضرورت انجام مشاوره های پیش از ازدواج به منظور افزایش شناخت زوجین از یکدیگر و جلوگیری از طلاق های احتاقتصادی بعدی تاکید نموده اند، اما هزینه های بالای خدمات روانشناسی و مشاوره و در عین حال تحت پوشش بیمه نبودن این خدمات، دسترسی به این مشاوره ها را سخت نموده اند.
چه تعداد مراکز تخصصی مشاوره ازدواج و خانواده در کشور وجود دارد؟
مریم نجابتیان، مدیر گروه برنامه ریزی و مشاوره معاونت جوانان وزارت ورزش و جوانان، با بیان اینکه وزارت ورزش و جوانان با استناد به جزء 10 بند پ ماده 4 قانون اهداف، وظایف و اختیارات وزارت ورزش و جوانان و در راستای تحقق سیاست های کلی جمعیت اقدام به صدور مجوز مراکز تخصصی مشاوره ازدواج و خانواده می نماید، گفت: از سال 92 طی تفاهم نامه هایی با سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور، مجوز مراکز تخصصی مشاوره ازدواج و خانواده به صورت مشترک به وسیله سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور و وزارت ورزش و جوانان صادر می گردد.
به گفته نجابتیان در حال حاضر 420 مرکز تخصصی مشاوره ازدواج و خانواده در کشور فعال است که سهم تهران از این بین 145 مرکز است. بعلاوه بعضی در استان ها بالای بیست مرکز فعال است و در عین حال هیچ استانی بدون مرکز تخصصی مشاوره ازدواج و خانواده نیست.
این روانشناس درباره شرایط صدور مجوز تاسیس مراکزتخصصی مشاوره ازدواج و خانواده، شرح داد: تاهل، داشتن حداقل 30 سال سن، داشتن پروانه تخصصی فعالیت از سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور از جمله شرایطی است که افراد خواستار تاسیس مرکز تخصصی مشاوره ازدواج و خانواده باید داشته باشند. بعلاوه این افراد باید در مصاحبه تخصصی علمی و اخلاقی شرکت نموده و در صورت پذیرفته شدن می توانند فرآیند دریافت مجوز را طی نمایند.
وی درباره اهمیت محل تاسیس مراکز تخصصی مشاوره و ازدواج، اضافه کرد که محل مراکز نیز باید به تایید ادارات کل ورزش و جوانان استان ها برسد.
نجابتیان درباره نحوه تایید تیم مشاوره مراکز تخصصی مشاوره ازدواج و خانواده کشور، ادامه داد: تیم مشاوره مراکز تخصصی مشاوره ازدواج و خانواده نیز باید به ادارات کل ورزش و جوانان استان ها معرفی شوند. تمام اعضا تیم مشاوره باید دارای پروانه تخصصی از سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور باشند و در صورت نداشتن پروانه باید تحت نظر مدیر مرکز فعالیت نمایند.
صدور مجوز متقاضیان تاسیس مراکز تخصصی مشاوره ازدواج و خانواده در دورترین نقاط کشور
مدیر گروه برنامه ریزی و مشاوره معاونت جوانان وزارت ورزش و جوانان با بیان اینکه این معاونت در کوشش است مشاوره را تا دورترین استان ها توسعه دهد، این خبر را هم داد که برنامه ریزی معاونت امور جوانان برای امسال صدور مجوز برای افراد خواستار تاسیس مراکز تخصصی مشاوره ازدواج و خانواده در دورترین نقاط کشور است.
وی درباره ارائه خدمات روانشناسی و مشاوره به زوجین کم برخوردار، ادامه داد: به وسیله ادارات کل ورزش و جوانان افراد کم بضاعت شناسایی شده خدمات مشاوره رایگان به آن ها عرضه می گردد.
این روانشناس اضافه کرد: در صفحه نخست پرتال وزارت ورزش و جوانان فهرست تمام مراکز تخصصی مشاوره ازدواج کشور درج شده و افراد می توانند با مراجعه به پرتال از آدرس این مراکز با خبر شوند.
دریافت هزینه های گزاف برای انجام تست های ازدواج، غیر قانونی است
وی با تاکید بر اینکه دریافت هزینه های گزاف برای انجام تست های روانشناسی پیش از ازدواج غیر قانونی است، تصرح کرد: همیشه اعلا م نموده ایم که مخالف دریافت هزینه های گزاف برای تست های ازدواج هستیم. اعتقادمان این است که در ابتدا باید زوجین مورد مصاحبه روانشناس قرار گیرند و در نهایت اگر ابهامی باقی ماند مشاور می تواند از تست های ازدواج هم استفاده کند. متاسفانه بعضی مراکز هستند که در همان ابتدای کار آغاز به گرفتن تست از زوجین نموده و در این راستا مبالغ بالا نظیر یک میلیون تومان و بیشتر هم دریافت می نمایند. از این رو گرفتن تست های ازدواج پیش از انجام مشاوره دقیق غیر قانونی است. از سوی دیگر هزینه های تست هم بسیار پایین تر از یک میلیون تومان است.
مدیر گروه برنامه ریزی و مشاوره معاونت جوانان وزارت ورزش و جوانان نرخ هزینه های ارائه خدمات روانشناسی و مشاوره در مراکز تخصصی مشاوره ازدواج و خانواده را همچون تعرفه ابلاغی از سوی سازمان نظم روانشناسی و مشاوره بیان کرد و این را هم گفت که وزارت ورزش و جوانان بر روی این مراکز نظارت عام دارد و نظارت تخصصی به منظور عدم دریافت هزینه های گزاف از مراجعین بر عهده سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور است تا این مراکز تعرفه های خارج از عرف از مراجعین دریافت ننمایند.
نظارت بر مراکز تخصصی مشاوره ازدواج چطور انجام می گردد؟
نجابتیان اضافه کرد: تمام مراکز مشاوره ما به صورت فصلی و هر سه ماه یک بار مورد بازدید قرار می گیرند. فرم های ارزیابی در این راستا طراحی شده که طی آن اطلاعات مربوط به نتایج مشاوره ها استخراج می گردد و از این طریق مراکز مورد ارزیابی قرار می گیرند. بعلاوه در نظر داریم این نظارت را حرفه ای تر نموده و به سمتی رویم که بتوانیم نظرات مراجعین نسبت به جلسات مشاوره را نیز احصاء کنیم.
وی به دوره های دانش افزایی مدیران مراکز تخصصی مشاوره ازدواج و خانواده نیز اشاره نمود و اضافه کرد: این دوره های دانش افزایی و بازآموزی از سال 98 برای مدیران مراکز، مشاوران و روانشناسان حداقل ماهی یک الی دو بار به صورت حضوری و مجازی برگزار می شوند و تمدید مجوز مراکز را منوط به شرکت در این دوره ها است.
مدیر گروه برنامه ریزی و مشاوره معاونت جوانان وزارت ورزش و جوانان درباره مسائل مربوط به تحت پوشش بیمه قرار گرفتن خدمات روانشناسی و مشاوره اضافه کرد: در این راستا کوشش هایی شده و هرچند تعدادی از مراکز ما به وسیله بیمه های تکمیلی این کار را انجام می دهند، اما همچنان این خدمات تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی قرار نگرفته اند.
دلیل بسیاری از طلاق ها ازدواج هایی است که نباید رخ می داد
این روانشناس در انتها سخنان خود درباره اهمیت مشاوره پیش از ازدواج تاکید نمود: کوشش می کنیم در حوزه مشاوره پیش از ازدواج فرهنگ سازی کنیم چراکه شاید دلیل بسیاری از طلاق ها، ازدواج هایی است که نباید اصلا انجام می شد. اگر که جوانان می توانستد قبل از انتخاب زوج مورد نظر به وسیله مشاوره توانمندی و اطلاعات خود را بالا می بردند و با تدبیر مناسب فرد مناسب را انتخاب نمایند، کار به طلاق کشیده نمی شد.
دریافت هزینه هایی بیشتر از تعرفه های ابلاغی جایز نیست
دکتر محمد حاتمی رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور با بیان اینکه مطابق با تصویب هیات دولت تعرفه 45 دقیقه خدمات روانشناسی و مشاوره در سال 1400 برای مشاوران و روانشناسان دارای مدرک کارشناسی ارشد 130 هزار تومان و دکتری 187 هزار تومان است، گفت: تفاوتی میان هزینه ارائه خدمات روانشناسی در زمینه های مختلف وجود ندارد و این تعرفه عام است. از این رو تمام روانشناسان و مشاوران در ارائه خدمات مشاوره چه در زمینه ازدواج و چه در زمینه های دیگر باید از این تعرفه ها پیروی نمایند و گرفتن نرخی بیشتر از نرخ مصوب جایز نیست.
وی در عین حال تاکید نمود که نرخ مصوب برای ارائه 45 دقیقه خدمات مشاوره است و از این رو اگر جلسه مشاوره بیشتر از 45 دقیقه به طول انجامد مشاوران و روانشناسان می توانند دقایق مازاد بر این 45 دقیقه را محاسبه نمایند.
برای گرفتن آزمون های روانی نرخ جداگانه ای مصوب نشده است
رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور در پاسخ به این سوال که با توجه به اینکه بعضا هزینه تست های مشاوره پیش از ازدواج تا یک میلیون تومان عنوان می گردد، آیا هزینه این تست ها جدای از هزینه درمان است و مشاوران و روانشناسان مجاز به دریافت این مبالغ برای تست های مشاوره پیش از ازدواج هستند؟، توضیح داد: برای گرفتن آزمون های روانی نرخ جداگانه ای مصوب نشده است و هزینه تست های مشاوره جزء همان هزینه درمان محسوب می گردد. اگر گرفتن این آزمون های روانی وقتی بیشتر از 45 دقیقه صرف گردد نیز روانشناسان و مشاوران می توانند دقایق مازاد را محاسبه نموده و از مراجعه نماینده دریافت نمایند.
حاتمی با تاکید بر اینکه هزینه هیچ آزمون روانی به جز بعضی آزمون های خاص نظیر تست وکسلر (تست هوش) که وقت زیادی می برند یک میلیون تومان نیست، خاطر نشان کرد: هزینه هیچ آزمون روانشناختی برای مشاوره پیش از ازدواج به یک میلیون تومان نمی رسد و هیچ روانشناسی حق گرفتن این مبالغ را برای تست ازدواج ندارد.
هیچ کسی حق ندارد به دلیل اینکه استاد تمام دانشگاه و یا مشهور و محبوب است مبالغی بیشتر از تعرفه های مصوب دریافت کند
حاتمی بعلاوه در پاسخ به این سوال که بعضا بعضی از اساتید سرشناس حوزه روانشناسی به دلیل اعتبار بالای خود از تعرفه های مصوب پیروی ننموده و مبالغ بیشتری را از مراجعان دریافت می کننند، تاکید نمود: اخلاق حرفه ای حکم می نماید که اساتید از تعرفه های مصوب پیروی نمایند. هیچ کسی حق ندارد به دلیل اینکه استاد تمام دانشگاه و یا مشهور و محبوب است مبالغی بیشتر از تعرفه های مصوب دریافت کند. این حرف درست است که باید تغییراتی در این تعرفه ها ایجاد گردد که تجربه و سابقه کاری و حرفه ای روانشناسان برای دریافت هزینه از مراجعین و در تعرفه ها لحاظ گردد، اما در حال حاضر تعرفه های مصوب برای تمام روانشناسان یکسان است و باید این قانون اجرا گردد و کسی حق ندارد به دلیل محبوبیت و یا معروفیت خود از دیگران مبالغ اضافه تری دریافت کند.
مسائل اقتصادی مساله اصلی سازمان های بیمه
وی در ادامه سخنان خود با اشاره به هزینه های بالای خدمات روانشناسی و مشاوره برای اقشار کم عایدی، به ضرورت اجرایی شدن بیمه های پایه و تکمیلی برای این خدمات اشاره نمود و اضافه کرد: پیش از این نیز اعلام نموده ایم که بهتر است مشاوره پیش از ادواج اجباری گردد چراکه مطمئنا دریافت خدمات روانشناسی و مشاوره پیش از ازدواج می تواند نرخ اختلافات زوجین پس از ازدواج و حتی طلاق را کاهش دهد. با این حال بسیاری از مردم توان پرداخت این هزینه ها را ندارند. باید مطابق با بند ج ماده 102 قانون برنامه ششم توسعه خدمات روانشناسی و مشاوره تحت پوشش بیمه های پایه و تکمیلی قرار گیرند. این قانون باید اجرایی گردد تا مردم بتوانند به راحتی از این خدمات استفاده نمایند.
رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور با اشاره به جلسات برگزار شده با سازمان های بیمه برای تحت پوشش بیمه قرار گرفتن خدمات روانشناسی و مشاوره، گفت: مساله اصلی سازمان های بیمه مسائل اقتصادی است. این ها معتقدند که تعرفه خدمات روانشناسی و مشاوره بالا است و از نظر اقتصادی برایشان ارزان نیست و از این رو دولت باید به آن ها سوبسید اختصاص دهد. مجلس باید به این بحث ورود کند. چه بسا که به بسیاری از خدمات پزشکی یارانه تعلق می گیرد و با دادن سوبسید به بیمه ها اقشار کم عایدی و بی بضاعت می توانند از خدمات روانشناسی و مشاوره بهره مند شوند.
مشکل کمبود امکانات در نظارت بر مرکز مشاوره
وی مشکل اصلی در نظارت بر مراکز مشاوره از جمله مراکز تخصصی مشاوره ازدواج و خانواده را کمبود امکانات دانست و اضافه کرد: ما به طور دوره ای نیز بازدید هایی از مراکز تخصصی مشاوره ازدواج و خانواده داریم، اما مشکل اصلی کمبود امکانات لازم برای این نظارت ها و بازدید ها است. سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور امکانات لازم را برای این کار ندارد و مجبور است از ظرفیت شورا های استانی و خود روانشناسان استفاده کند. در این راستا برای گرفتن یاری از مجلس درخواست نموده ایم و به دفتر رئیس جمهوری نیز این درخواست را ارسال نموده ایم.
رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور در انتها سخنان خود به مردم توصیه کرد: توصیه می کنم افراد به روانشناسان و مشاورانی مراجعه نمایند که دارای پروانه تخصصی از سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور هستند و اگر روانشناس و مشاوری بیشتر از مبالغ مصوب هیات دولت از افراد دریافت کرد حتما سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور را از این تخلف آگاه نمایند چراکه این سازمان حتما به عنوان مدافع حقوق مردم در این حوزه پیگیری لازم و برخورد متناسب را انجام خواهد داد.
منبع: فرارو