در این معبد خورشید دو بار طلوع می نماید !

به گزارش وبلاگ دانشگاه، خبرنگاران: نحوه معماری در زیگورات چغازنبیل به گونه ای است که فکر می کنید در این مکان خورشید دو بار طلوع و دو بار غروب می نماید.

در این معبد خورشید دو بار طلوع می نماید !

این امر از آنجا ناشی می شود که زاویه خط افق با خطی فرضی که گوشه طبقه اول هر ضلع از بنا را به بالا ترین طبقه وصل می نماید، کاملاً برابر با زاویه و مسیر حرکت خورشید بامدادی در هنگام اعتدالین است. با این حساب از آنجا که هر یک از طبقات زیگورات چغازنبیل ، کوچکتر از طبقات پائینی خود است، از نگاه ناظری که در محل رصدخانه ضلع شمالی ایستاده است، خورشید در مدتی کوتاه، چندین بار از پشت زیگورات طلوع و غروب ظاهری می نماید. اگر بخواهید این پدیده را به چشم خود ببینید باید از آن فیلم گرفته و به تماشای آن بنشینید.

زیگورات چغازنبیل در 40 کیلومتری جنوب شرقی شهر باستانی شوش و 35 کیلومتری غرب شهر باستانی شوشتر واقع است، اما به علت واقع شدن در غرب رودخانه دز، مرز این دو شهرستان، در تقسیمات کشوری جزء شهرستان شوش محسوب می شود.

تشبیه معابد به کوه های کیهانی در فرهنگ بابلیان جایگاه خاصی دارد و این ویژگی را در قالب فرم زیگورات های آنان می توان دید که صعود از آن را رسیدن به قله عالم می دانستند. کلمه زیگورات یا زیغورات از فعل آکدی زقارو (Zegharoo) به معنای بلند و برافراشته ساختن؛ گرفته شده است. زیگورات بنایی چندطبقه است که مساحت هر طبقه از طبقه پایینی کوچک تر است؛ بنابراین، نمای هر طرف آن به شکل یک پلکان است. این زیگورات ها محل نگهداری مجسمه خدایان و انجام مراسم مذهبی بوده اند.

این اثر سترگ که د ر فهرست میراث فرهنگی دنیا به ثبت رسید ه است، بنایی آجری است که 3300 سال پیش برای د و خد ای بزرگ عیلام، یعنی این شوشیناک، خد ای بزرگ شوش و نَپیریشا، خد ای آسمان ها، ساخته شد و د ر ساختش بیش از یک میلیون آجر به کار رفت.

رستوران های روباز مشهد

رستوران های نزدیک حرم مشهد

فهرست وسایل سفر به مشهد با اتوبوس

نیایشگاهی باستانی از عیلامی ها

عیلامیان زیگورات خود را که نماد از عروج به آسمان بود ، د ر پنج طبقه و با بلند ای 52 متر ساختند، اما طی صد ها سال سه طبقه فوقانی آن فروریخت و د و طبقه د یگر زیرخاک مد فون شد . بد ین سان یکی از بزرگ ترین معابد دنیا باستان به شکل سبد وارونه ای د رآمد که د ر زبان لرهای منطقه، چغازنبیل (تپه شبیه زنبیل) خواند ه می شد . تا اوایل قرن بیستم، کسی نمی د انست که زیر این زنبیل وارونه چه گنجینه بزرگی پنهان شد ه اما نهایتا کنجکاوی یکی از کارمند ان شرکت نفت ایران و انگلیس که د ر آن حوالی کار می کرد ، پای باستان شناسان را به محل باز کرد و زیگورات چغازنبیل از سال 1951 طی 11 سال بوسیله باستان شناسان فرانسوی از زیر خاک بیرون کشید ه شد . اگر به د ید ن زیگورات بروید ، می توانید همان نزد یکی ها بقایای شهر باستانی د ور- اونتاش، خرابه های چند معبد کوچک، و مقبره خانواد گی شاهان عیلام را نیز ببینید . فاصله این اثر سترگ با شوش 42 کیلومتر است و این راه را یا باید با خود رو شخصی بروید یا با خود رو کرایه ای. د ر بخشی از این مسیر، از میانه مزارع نیشکر و جنگل هایی عبور می کنید که مسکن گوزن زرد ایرانی است و از د ید ن منظره ها اطراف نهایت لذت را می برید .

زیگورات چغازنبیل ، مدیون حفاری های نفتی

کشف زیگورات چغازنبیل مدیون حفاری های نفتی در جنوب ایران است. این امر به سال 1935 میلادی برمیشود؛ زمانی که شرکت نفت ایران و انگلیس در حوالی رود دز حفاری های نفتی انجام می داد. از قرار معلوم یکی از کارمندان مجموعه که تبعه نیوزلند بوده متوجه مجموعه بزرگی شبیه تپه می شود که در مکانی مرتفع قرار گرفته بود. وی از این مجموعه و از زیر خاک کتیبه ای آجری پیدا می نماید. از قضا در همان زمان عملیات باستانشناسی در شوش در جریان بوده است.

بنابراین تعجبی ندارد که کتیبه آجری کشف شده را نزد گروه باستانشناس حاضر در شوش برده و پرده از این بنای بزرگ برداشته شود. گفتنی آن که در بین سال های 1951 تا 1962 میلا دی نیز کشفیات دیگری به وسیله رومن گیرشمن فرانسوی انجام می شود و اطلاعات بیشتری از چغازنبیل به دست می آید.

منبع: توریسم آنلاین

به "در این معبد خورشید دو بار طلوع می نماید !" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "در این معبد خورشید دو بار طلوع می نماید !"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید