چرا نبرد اگزینوس و اسنپدراگون انقدر جدی شده است؟

به گزارش وبلاگ دانشگاه، سامسونگ سال هاست که پرچم داران خود را در بازارهای بین المللی با تراشه اگزینوس و در بازارهای آمریکا و چین با تراشه اسنپدراگون ساخت کوالکام راهی بازار می نماید. اما سؤال اینجاست که چرا نبرد بین این دو تراشه تا این میزان برای کاربران اهمیت پیدا نموده است؟

چرا نبرد اگزینوس و اسنپدراگون انقدر جدی شده است؟

گوشی های سری گلکسی S (و تا قبل از سال 2021، سری نوت)، از آنجایی که پرچم داران سامسونگ به حساب می آیند، قابلیت های بسیار خوبی هم دارند که از جمله می توان به نمایشگر باکیفیت، عملکرد عالی دوربین ها در ثبت تصاویر، قابلیت های مجذوب نماینده نظیر استاندارد ضد آب IP68، شارژ بی سیم و… بهره می برند. وقتی این حجم از نکات مثبت را با دسترسی جهانی به این محصولات ترکیب کنیم، می توانیم به سادگی دریابیم که چرا پرچم داران سامسونگ همواره یکی از رجحانن ها در بازار به حساب می آیند و هواداران زیادی هم دارند.

یک نکته بسیار مهم و در واقع نقطه بحثی که در اینجا وجود دارد، پردازنده است. شرکت کره ای همواره گوشی های پرچم دار خود را در یک سری از بازارها با تراشه ساخت کوالکام از سری اسنپدراگون راهی بازار می نماید و یک سری دیگر را هم با تراشه اختصاصی خود یعنی سری اگزینوس. در نتیجه این تصمیم، هر سال گوشی هایی راهی بازار می شوند که از یک مدل هستند اما در بازارهای مختلف شاهد عملکرد متفاوتی از آن ها در زمینه پردازشی، نگه داری شارژ، کیفیت تصاویر و… هستیم.

این تفاوت در عملکرد به این خاطر است که تراشه های اگزینوس معمولا ضعیف تر از تراشه های ساخت کوالکام هستند. در نتیجه کسانی که در بازارها بین المللی هستند همواره با پرداخت همان مبلغ پول، محصولی را خریداری می نمایند که از لحاظ قابلیت های یادشده، از مدل عرضه شده در کشور چین و آمریکا ضعیف تر است.

مشکل اینجاست که تراشه های دو شرکت کاملا طراحی متفاوت و در نتیجه عملکرد متفاوتی دارند. گاهی اوقات یک تراشه بهتر از دیگری است و مثلا در زمینه نگه داری شارژ، عملکرد پردازشی، گرافیکی و… بهتر از تراشه دیگر ظاهر می گردد که بیشتر این رجحان برای گوشی های مجهز به اسنپدراگون بوده است. اما این موضوع باعث شده دو گوشی کاملا مختلف را ببینیم در حالی که جز پردازنده تمام قابلیت های آن ها کاملا باهم برابر است. اما اگر شایعه ها درست باشند، سال جاری با عرضه سری گلکسی S22 باز هم شاهد این اتفاق تکراری خواهیم بود. به خصوص اینکه اگزینوس 2200 این بار از یک سری جهات واقعا فرقی اساسی با اسنپدراگون 8 نسل 1 دارد و این قطعا روی فروش این گوشی ها تأثیر منفی خواهد گذاشت.

نگاهی خلاصه به نبرد تراشه های اگزینوس و اسنپدراگون

قبل از اینکه به این موضوع بپردازیم که چگونه سری گلکسی S22 قرار است با این دو تراشه در بازارهای مختلف کاربران خود را راضی نمایند، بهتر است نگاه کوتاهی داشته باشیم به تاریخچه نبرد بین تراشه های اگزینوس و اسنپدراگون تا ببینیم طی چند سال اخیر شرایط این دو چگونه بوده است.

عملکرد

بدترین دورانی که سامسونگ با تراشه اگزینوس سپری کرد می تواند سال 2020 باشد. زمانی که شرکت از گوشی های سری گلکسی S20 با دو تراشه اسنپدراگون 865 و اگزینوس 990 رونمایی کرد. اگزینوس 990 در تست ها از لحاظ گرافیکی و پردازش چند هسته ای به شکل محسوسی ضعیف تر از رقیب ظاهر شد در حالی که در بخش تک هسته ای امتیاز نسبتا برابری را شاهد بودیم. همین اتفاق چندین سال قبل و زمان رونمایی از گلکسی S3 در سال 2012 هم رخ داد. بنچمارک ها در آن موقع از عملکرد بهتر تراشه اسنپدراگون حکایت داشتند در حالی که این پردازنده فقط دو هسته داشت اما سامسونگ اگزینوس را به چهار هسته مجهز نموده بود.

عملکرد اگزینوس 990 اما زمانی بدتر می شد که کاربر بیش از نیم ساعت یا 45 دقیقه بازی سنگین انجام می داد. این پردازنده آنقدر در این زمینه بد ظاهر شد که حتی بعضی از کاربران تصمیم گرفتند برای عرضه نشدن پرچم دارها با تراشه اگزینوس به سامسونگ نامه ارسال نمایند. شرکت کره ای حتی مجبور شد به خاطر ضعف این تراشه، گوشی های عرضه شده در کشور خود را جمع آوری نموده و آن ها را با اسنپدراگون 865 به فروش برساند.

سال گذشته اما سری گلکسی S21 با تراشه اسنپدراگون 888 و اگزینوس 2100 راهی بازار شد. این دو تراشه از لحاظ قدرت پردازشی و گرافیکی به علت بهره مندی از هسته های یکسان، طراحی مشابه و… عملکرد بسیار خوبی داشتند و پا به پای هم در تمامی تست ها پیش رفتند اما نماینده کوالکام در زمینه گرافیکی همچنان قدرتمندتر بود.

طول عمر باتری

طول عمر باتری با نوع پردازنده به کار رفته در یک گوشی رابطه مستقیم دارد. اگر این پردازنده از فناوری های تازه بهره نبرد و لیتوگرافی آن کوچک نباشد، تراشه پرمصرف تر خواهد بود. همان طور که در بالا اشاره شد، اگزینوس 990 در زمینه پردازشی در مقایسه با اسنپدراگون 865 ناامیدنماینده ظاهر شد اما در تست های مربوط به نگه داری شارژ، پرچم داران مجهز به این تراشه از مدل های مجهز به اسنپدراگون 865 حدودا 15 الی 30 دقیقه در نگه داری شارژ بهتر بودند. البته علت اصلی این موضوع این بود که تراشه سامسونگ بعد از انجام بازی به مدت طولانی از قدرت پردازشی کم می کرد و طبیعتا در این حالت طول عمر باتری هم افزایش پیدا می نماید.

سال گذشته هم دقیقا همین نتیجه تکرار شد. باز هم اگزینوس 2100 پیروز شد نیم ساعت از مدل مجهز به اسنپدراگون 888 در نگه داری شارژ بهتر ظاهر گردد و این موضوع با آنالیز تست های مختلف ثابت هم شد. اما در اینجا هم تراشه اگزینوس زودتر از اسنپدراگون 888 از قدرت پردازشی و گرافیکی گوشی کم می کرد.

دوربین

دوربین یکی از مهم ترین بخش هایی است که کیفیت آن به شکل مستقیمی به نوع پردازنده به کار رفته در گوشی بستگی دارد. در وب سایت DXOMark که مرجعی تخصصی برای مقدار گیری کیفیت دوربین گوشی هاست، گلکسی S21 اولترا با تراشه اسنپدراگون 888 بسیار بهتر از مدل مجهز به اگزینوس 2100 این گوشی ظاهر شد.

البته در عکاسی در نور روز و در شرایطی که خیلی چشم انداز های چالش برانگیزی وجود ندارد، عملکرد دو مدل در ثبت تصاویر و ضبط ویدیو برابر به نظر می رسد اما وقتی اندکی هوا تیره تر و در نتیجه ثبت سوژه ها چالش برانگیزتر می شد، اندازه نویز درون تصاویر ثبت شده به وسیله مدل مجهز به اگزینوس 2100 گلکسی S21 افزایش پیدا می کرد. با نگاهی به تصویر زیر می توانید کاملا متوجه منظورمان شوید.

کیفیت فیلم برداری

در نهایت می رسیم به توانایی های پردازنده ها در فیلم برداری. البته که منظورمان کیفیتی است که این پردازنده ها برای فیلم برداری پشتیبانی می نمایند. یکی از رجحانن گوشی ها در این زمینه اگزینوس 8895 بود که امکان پشتیبانی از فیلم برداری با کیفیت 4K و سرعت 60 فریم بر ثانیه را داشت. از این تراشه در گلکسی S8 و نوت 8 استفاده شد. این در حالی است که تراشه کوالکام آن موقع یعنی اسنپدراگون 835 از این قابلیت بهره نمی برد. بعلاوه اگزینوس 9820 به کار رفته در سری گلکسی S10 از ضبط ویدیوهایی با کیفیت 8K هم پشتیبانی می کرد اما اسنپدراگون 855 از آن بی بهره بود.

متأسفانه در هر دو سال هیچ وقت این قابلیت ها به پرچم دارهای شرکت کره ای اضافه نشد و تراشه فقط در مشخصات فنی خود از این قابلیت ها بهره می برد. به جای آن سامسونگ آنقدر منتظر ماند تا تراشه های کوالکام هم از این قابلیت پشتیبانی نمایند تا بتواند پرچم دارهای خود را یک دست و با یک مشخصات فنی مشترک راهی بازار کند.

یک مثال دیگر از قابلیت فیلم برداری می تواند پشتیبانی از کدک1 AV1 باشد. تراشه اگزینوس 2100 در سری گلکسی S21 از این کدک پشتیبانی می نماید. قابلیتی که باعث می گردد کیفیت ویدیوها ثابت بماند اما حجم کمتری را اشغال نمایند. حتی نتفلیکس هم از این قابلیت پشتیبانی می نماید. اما متأسفانه اسنپدراگون 88 به کار رفته در سری گلکسی S21 از این قابلیت بهره نمی برد و حتی اسنپدراگون 8 نسل 1 هم همین طور.

سال جاری باید منتظر چه اتفاقاتی باشیم؟

تفاوت های بین دو تراشه از لحاظ عملکرد، پردازشی، گرافیکی، پردازش تصویر و قابلیت هایی از این دست باعث شد شرکت کره ای تصمیم بگیرد در بازارهای بیشتری، پرچم دارهای خود را با تراشه اسنپدراگون به فروش برساند. این تصمیم قابل درک هم بود چرا که این تغییرات در بعضی مواقع نه فقط روی کاغذ بلکه در شرایط واقعی هم تأثیر خود را نشان می داد. برای مثال تراشه اگزینوس 990 به کار رفته در سری گلکسی S20 در اجرای بعضی از بازی ها در مقایسه با تراشه اسنپدراگون 865 با مشکل روبرو می شد. همانطور که گفته شد این مشکل آن قدر جدی بود که کاربران یک کارزار برای جلوگیری از سامسونگ در راستای استفاده از تراشه اگزینوس در گوشی هایش تشکیل دادند.

سامسونگ اما همچنان روی تصمیم خود به جای مانده و با وجود میل کاربران، گوشی های پرچم دارش را در دو مدل با تراشه های اگزینوس و اسنپدراگون راهی بازار می نماید. در سری گلکسی S22 هم که 3 روز دیگر شاهد رونمایی از آن ها خواهیم بود قرار است تراشه اگزینوس 2200 برای بازارهای بین المللی و اسنپدراگون 8 نسل 1 در بازارهای آمریکا و چین استفاده گردد. اما سال جاری داستان اندکی فرق دارد و باید به شکل جدی به آن نگاه گردد.

کوالکام و سامسونگ برای پردازنده های سال جاری خود هم از یک نوع هسته، یک نوع فناوری و لیتوگرافی و یک نوع شرکت سازنده استفاده کردند. در واقع شرکت سازنده سامسونگ است که این تراشه ها را بر پایه لیتوگرافی 4 نانومتری تازه خود طراحی نموده. در اسنپدراگون 8 نسل 1 و اگزینوس 2200 هشت هسته به کار گرفته شده که یکی از آن ها زا نوع Cortex-X2، سه تای آن از نوع Cortex-A710 و چهارتای دیگر از نوع Cortex-A510 هستند.

در رابطه با تراشه گرافیکی به کار رفته در پردازنده سامسونگ اما باید بگوییم که این شرکت برای جبران شکست های اخیر و کاهش فاصله زیادش با کوالکام، تصمیم گرفت با AMD وارد همکاری گردد تا بدین ترتیب از مهندسین این شرکت برای طراحی تراشه ای بسیار قدرتمند با قابلیت های فراوان استفاده کند.

نتیجه، گرافیک RDNA2 شرکت AMD شد که از قابلیت رهگیری پرتو نور هم پشتیبانی می نماید. اگرچه اوایل عرضه تراشه اگزینوس 2200 شنیده بودیم که این پردازنده از نسل های گذشته هم ضعیف تر است اما بعدها متوجه شدیم در سری گلکسی S22 کاربران عملکرد مشابهی را بین دو مدل شاهد خواهند بود. بعلاوه سامسونگ اعلام نموده گلکسی S22 اولترا در زمینه پردازش تصویر بی نظیر خواهد بود. این یعنی شرکت کره ای باید عملکرد سیستم پردازش تصویر را در اگزینوس 2200 بهبود بخشیده باشد چون اصلا منطقی نیست منظور آن فقط مدل های بوده باشند که قرار است در کشور آمریکا و چین در دسترس قرار بگیرند.

همان مقدار که سامسونگ در زمینه گرافیکی پیشرفت داشت، کوالکام هم با تراشه گرافیکی به کار رفته در اسنپدراگون 8 نسل 1 سر و صدا به پا کرد. طبق گفته های این شرکت، این تراشه تازه در انجام بازی ها 30٪ سرعت بیشتر در حالت عادی و 60٪ سرعت بیشتر با ای پی آی Vulkan خواهد داشت. بعلاوه گفته می گردد این تراشه گرافیکی به مقدار پردازشگر 6 هسته ای به کار رفته در آیفون 13 پرو مکس قدرتمند است. بنابراین جای تعجبی نداشت سامسونگ برای رقابت با این دو شرکت از AMD یاری بگیرد.

سال جاری رقابت بین اگزینوس 2200 و اسنپدراگون 8 نسل 1 بسیار مجذوب نماینده خواهد بود. چرا که نماینده کوالکام از قابلیت فیلم برداری 8K در حالت HDR بهره می برد. از طرفی همان طور که گفته شد اگزینوس 2200 قادر است در انجام بازی ها از فناوری رهگیری پرتو بهره بگیرد. حال باید دید در نهایت این دو تراشه در دنیای واقعی چگونه پتانسیل های خود را به کار خواهند گرفت.

فقط سه روز تا رونمایی رسمی از گوشی های سری گلکسی S22 زمان به جای مانده است و قطعا یک هفته بعد از این رونمایی، آنالیز های بسیار زیادی را در رابطه با این گوشی ها خواهیم داشت. بنابراین بهتر است برای یافتن پاسخ پرسش ها و ابهامات خود تا آن موقع منتظر بمانیم.

منبع: Android Authority

منبع: دیجیکالا مگ

به "چرا نبرد اگزینوس و اسنپدراگون انقدر جدی شده است؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "چرا نبرد اگزینوس و اسنپدراگون انقدر جدی شده است؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید