آشنایی با خانه نیما یوشیج در شهر نور مازندران
به گزارش وبلاگ دانشگاه، خانه نیما یوشیج بنایی است مربوط به دوره قاجار است که در روستای یوش شهر نور واقع شده است. خانه نیما محل زندگی پدر و نیاکان نیما یوشیج بوده است و از طرف سازمان میراث فرهنگی به عنوان اثر ملی ثبت شده است. این خانه در سال 1207 هجری قمری به وسیله ناظم الایاله در محله لالوی یوش ساخته شد.
یوش روستایی از توابع بخش بلده شهرستان نور در استان مازندران است. این روستا به علت اینکه زادگاه نیما یوشیج پدر شعر نو فارسی است، معروفیت یافته است. روستای یوش از روستاهای ییلاقی بسیار خوش آب و هواست و دارای 14 چشمه است.
این بنای تاریخی دارای 3 ورودی، شاه نشین و اتاق های زیادی است. خانه نیما یوشیچ با داشتن آجرکاری و گچ کاری های زیبا از جاذبه های گردشگری استان مازندران به شمار می آید. عمده مصالح به کار رفته در این بنا خشت، گل و چوب است.
پلان خانه نیما یوشیج کاملا به سبک قاجار با پنجره های مشبک و شیشه های رنگی که به آن ارسی گفته می گردد، با داشتن آجرکاری و گچ کاری های زیبا، دیوارهای منقش، سقف های منبت کاری شده، بسیار چشم نواز و اعیانی است.
در متون مختلف از قول نیما یوشیج این جمله در خصوص خانه اش نوشته شده است که: پدربزرگم برای من قصر ساخته نه خانه. خانه دارای حیاط مرکزی است و چندین اتاق دورتادور آن را فراگرفته است.
بنای داخلی خانه با گچبری های سفیدرنگ تزئین شده است اما قسمت پایینی دیوارهای بنا به رنگ نارنجی درآمده که به نظر، نتیجه کج سلیقگی و بی توجهی مسئولان بازسازی آن است. باروهای بلند، دیوارهای منقش، سقف های منبت کاری شده از دیگر ویژگی های این خانه است.
خانه نیما برای نخستین بار در سال 1370 مورد بازسازی نهاده شد. در سال 1373 این خانه از سوی سازمان میراث فرهنگی خریداری و برای بار دوم در سال 1375 بازسازی شد.
نیما یوشیج که به ذات الریه مبتلا شده بود و در 13 دی ماه 1338 درگذشت. پیکر نیما نخست در گورستان ابن بابویه تهران به خاک سپرده شد اما در سال 1372 بنا به وصیتش، پیکر او را به خانه اش در یوش انتقال دادند. شاعر نوگرا را در وسط حیاط خانه پدری زیر سنگ مرمر ساده ای که نام و تاریخ مرگ او بر روی آن نوشته شده، به خاک سپردند. بازدید از خانه نیما برای عموم آزاد است.
دیدنی های اطراف
آبشار آب پری
پارک جنگلی رویان
دریاچه الیمالات
دسترسی
دسترسی به یوش و منزل نیما از هراز یا جاده چالوس امکان پذیر است. از جاده چالوس پس از تونل کندوان به سیاه بیشه بروید و با رسیدن به پل زنگوله، با توجه به تابلوی هدایت سبز رنگ مسیر خود را تا خانه نیما ادامه دهید. در مسیر جاده هراز نرسیده به آمل سمت چپ جاده تابلوی یوش بلده را دیده و مسیر را در این جاده ادامه دهید.
آدرس: استان مازندران، شهرستان نور، بخش بلده، روستای یوش
ساعت بازدید: همه روزه از ساعت 08:00 الی 16:30
هزینه ورودی: 4000 تومان ، اتباع خارجی 30.000 تومان
منبع: گردشبان