آشنایی با فواید هویج بنفش
به گزارش وبلاگ دانشگاه، هویج بنفش به خصوص از نظر ارزش غذایی و خواص از دیگر انواع هویج فرق دارد. به طور کلی هویج بسیار مغذی است. اما هویج بنفش غنی از آنتی اکسیدان های قوی است که برای مبارزه با التهاب مفیدند.

تاریخچه و ارزش غذایی هویج بنفش
اگر چه بیشتر افراد تصور می نمایند که رنگ اصلی هویج نارنجی است اما هویجی که در گذشته استفاده می شد در اصل بنفش یا سفید بود. اولین شواهد تاریخی در خصوص استفاده از هویج به ایران و قرن 10 میلادی باز می گردد. رنگ هویجی که آن موقع در ایران استفاده می شد ارغوانی و سفید بود.اما هویج های مدرن و نارنجی امروزی احتمالا یک نژاد تازه از هویج زرد هستند که به دلیل جهش ژنتیکی فراوری شده اند. هویج قرمز و بنفش، گونه های شرقی این ماده در نظر گرفته می شوند. در حالی که هویج زرد، نارنجی یا سفید به عنوان هویج غربی شناخته می شوند.
ارزش غذاییهمه انواع هویج، مستقل از رنگشان، با انواع مواد مغذی مانند فیبر، پتاسیم، ویتامین C، منگنز، ویتامین A و بعضی از ویتامین های B غنی شده اند. علاوه بر این، این ماده بسیار کم کالری است. به طوری که با مصرف 1 فنجان (128 گرم) هویج خام فقط 52 کالری دریافت می کنید.
اندازه آنتی اکسیدان آنتوسیانین عاملی است که باعث می گردد هویج بنفش ماده غذایی منحصر به فردی باشد.
آنتوسیانین ها متعلق به خانواده پلی فنول ها هستند و در میوه ها و سبزیجات بنفش مانند انگور قرمز، سیب زمینی بنفش، کلم بنفش و هویج بنفش یافت می شوند.
آنتی اکسیدان هایی مانند آنتوسیانین ها به محافظت از بدن در برابر استرس اکسیداتیو یاری می نمایند. این استرس به عدم تعادل بین مولکول های واکنشی که به نام رادیکال های آزاد شناخته می شوند و آنتی اکسیدان های موجود در بدن اشاره دارد. استرس اکسیداتیو به بیماری هایی مانند سرطان، ضعف قدرت ذهنی، بیماری های قلبی و پیری مرتبط است.
این ماده حاوی آنتی اکسیدان های قوی استآنتوسیانین ها آنتی اکسیدان های پلی فنول هستند که دارای خواص زیادی برای بدن هستند. رژیم های غذایی حاوی موادی غنی از آنتوسیانین ها مانند هویج بنفش ممکن است از بدن در برابر بیماری های خاص، مخصوصا بیماری هایی که با التهاب ارتباط دارند، محافظت نمایند.
آنتوسیانین ها با کاهش ترکیبات بالقوه مضر مثل سیتوکین های التهابی، به عنوان عوامل ضد التهابی در بدن عمل می نمایند. کاهش این ترکیبات ممکن است خطر ابتلا به بعضی بیماری های خاص مانند بیماری های قلبی را کاهش دهد.
به عنوان مثال، آنالیز اجرا شده بر روی 24 مطالعات نشان داد افرادی که رژیم غذایی غنی از آنتوسیانین دارند، جریان خون و عملکرد رگ های خونی شان بهتر است. ضعف در جریان خون و کاهش عملکرد رگ های خونی دلیل شایع بیماری های قلبی است. به همین خاطر بهبود این عوامل خطر ممکن است خطر ابتلا به بعضی بیماری های قلبی را کاهش دهد.
یک مطالعه بزرگ که شامل 34000 زن بود نشان داد که مصرف روزانه 0.2 میلی گرم آنتوسیانین، خطر ابتلا به بیماری های قلبی را کاهش می دهد. آنتوسیانین ها بعلاوه در مقابل ضعف روانی از بدن محافظت می نمایند.
آنالیز 7 مطالعه نشان داد که یادگیری و حافظه کلامی در بچه ها، بزرگسالان و افراد مسن پس از خوردن غذاهای غنی از آنتوسیانین ها بهبود می یابد. علاوه بر این، مطالعات بزرگ نیز نشان داده اند که افزایش مصرف غذاهای غنی از آنتوسیانین ها خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را کاهش می دهد.
علاوه بر آنتوسیانین ها، در هویج بنفش سایر آنتی اکسیدان های پلی فنولی مانند اسید کلرژن و اسید کافئیک نیز یافت می گردد. در حقیقت، در هویج بنفش به طور میانه نه برابر سای رانواع هویج آنتی اکسیدان پلی فنول یافت می گردد. پلی فنل ها باعث کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی، کاهش قدرت ذهنی و بعضی انواع سرطان می شوند.
می تواند از ابتلا به بیماری های خاص جلوگیری کندتحقیقات نشان داده اند که هویج بنفش ممکن است از ایجاد بیماری های خاص، از جمله سندرم متابولیک و بیماری های التهابی روده جلوگیری کند.
سندرم متابولیکسندرم متابولیک بیماری است که به وسیله خوشه ای از علائم مانند افزایش چربی شکم و کلسترول بالا، فشار خون و اندازه قند خون تعیین می گردد. سندرم متابولیک خطر ابتلا به بیماری قلبی، دیابت نوع 2 و مرگ و میر را افزایش می دهد.
آنتوسیانین های موجود در هویج بنفش ممکن است به کاهش کلسترول و کاهش قند خون یاری نمایند. این دو هر دو نشانه ای از سندرم متابولیک هستند. مطالعات حیوانی نشان داده اند که هویج بنفش ممکن است نشانه های دیگر مرتبط با سندرم متابولیک را بهبود بخشد.
مطالعه اجرا شده بر روی موش های مبتلا به سندرم متابولیک نشان داد که رژیم غذایی حاوی آب هویج بنفش، علائم مرتبط با بیماری متابولیک، از جمله کبد چرب، قند خون بالا، فشار خون بالا و سفتی عضلات قلب را بهبود می دهد یا معکوس می نماید.
یک مطالعه 8 هفته ای دیگر نیز نشان داد که موش های مبتلا به سندرم متابولیک که از رژیم غذایی پرچرب و حاوی هویج بنفش استفاده می نمایند، فشار خون و مقاومت به انسولین شان نسبت به موش های گروه کنترل بیشتر بهبود پیدا می نماید.
اگر چه این نتایج امیدوار نماینده است، اما به مطالعات بیشتری برای نتیجه گیری در خصوص تاثیر هویج بنفش بر روی سندرم متابولیک احتیاج داریم.
کولیت و بیماری های التهابی رودهبیماری التهابی روده (IBD) به التهاب مزمن در تمام یا بخشی از دستگاه گوارش گفته می گردد. مطالعات آزمایشگاهی و حیوانی نشان داده اند که هویج بنفش ممکن است از بعضی بیماری های التهابی روده مانند کولیت زخمی جلوگیری کند.
یک مطالعه نشان داد که موش های مبتلا به کولیت که پودر هویج بنفش استفاده کردند با کاهش سطح پروتئین های التهابی مانند فاکتور نکروز تومور و اینترلوکین 6 در مقایسه با سایر روش های درمانی روبرو شدند.
مطالعه ای آزمایشگاهی که به آنالیز اثرات عصاره هویج بنفش بر روی کاهش التهاب سلولی روده پرداخت، نتایج مشابه ای را به دست آورد. محققان در این مطالعه نتیجه گرفتند که خواص ضد التهابی هویج بنفش به محتوای آنتی اکسیدانی قدرتمند آن که به نام آنتوسایانین شناخته می گردد، باز می گردد.1
تأثیر آن در کاهش وزنباید بدانید که هویج بنفش کم کالری است. شما می توانید این ماده غذایی را به صورت خام یا بخارپز مصرف کنید. هویج بنفش سیرنماینده بوده و حاوی اندازه زیادی فیبر است.
بهتر است بدانید که این ماده غذایی مفید به هضم غذا نیز یاری می نماید. با این تأثیر هویج بنفش، نه تنها می توان اندازه قند خون را کاهش داد بلکه به دلیل فیبرهای موجود در آن مواد مغذی را بیشتر و بهتر جذب کرد.
توجه داشته باشید که بیشترین اندازه فیبرهای موجود در این نوع هویج محلول در آب نیستند. این فیبرها در دستگاه گوارش آب را جذب و ترکیبی ژل مانند درست می نمایند که حجم زیادی از معده را اشغال می نماید. به مرور که این فیبرها وارد روده ها می گردد سموم را با خود حمل نموده و زمانی که وارد جریان خون می شوند اندازه کلسترول را نیز کاهش می دهند.
کاهش واریسهویج بنفش می تواند باعث کاهش درد و فشار در افرادی گردد که دچار رگ های واریسی یا نارسایی کلیوی هستند. این خاصیت هویج بنفش نیز ناشی از وجود آنتوسیانین ها است که به دلیل خاصیت ضدالتهابی خود باعث کاهش درد می شوند. علاوه بر این، این ترکیبات آنتی اکسیدانی قادر به تحریک جریان خون نیز هستند. هویج بنفش باعث فعال شدن مجموعه ای از پروتئین ها می گردد که قادر هستند جداره رگ های آسیب دیده را فعال نمایند و سلامت سیستم عروقی بدن را بهبود دهند. البته باید بدانید که این ماده غذایی نمی تواند به طور کامل باعث محو شدن واریس ها گردد اما تأثیر زیادی در کاهش درد و علائم آن دارد.
پیشگیری از سرطان کولونهویج بنفش قادر است که سلامت قلب را بهبود دهد، خواص ضدسرطانی دارد و باعث کاهش کلسترول بد خون می گردد. قدرت آنتی اکسیدانی آنتوسیانین های موجود در این نوع هویج برای افراد دیابتی مفید است.
هویج بنفش مانند ترب یا انگور سیاه یا قره قاط حاوی مواد معدنی و آنتی اکسیدان هایی است که بدن ما را در برابر سلول های سرطان زا محافظت می نمایند. نتایج پژوهشی که در دپارتمان تغذیه دانشگاه ماریلند ایالات متحده آمریکا اجرا شده است، مصرف منظم هویج بنفش مانع از رشد سلول های آسیب رسان به کولون می گردد. البته توصیه می گردد که از هویج های ارگانیک بهره ببرید که عاری از آفت کش ها و سموم باشند.2
درمان آرتریت روماتوئیدبعضی از مواد فعال در هویج بنفش دارای خواص ضدالتهابی و بعلاوه توانایی آنتی اکسیدانی هستند که می تواند به کاهش بیماری مزمن و استرس اکسیداتیو که از جمله مواردی است که باعث آرتریت روماتوئید می گردد، در فرد مصرف نماینده یاری کند.
یاری در فرآیند هضمهویج از نظر فیبر رژیمی بسیار غنی است که برای داشتن سیستم گوارشی سالم لازم است. فیبر می تواند به تحریک حرکات روده و بهبود جذب مواد مغذی در روده یاری کند. علاوه بر این، فیبر می تواند به کاهش سطح کلسترول بدن یاری کند و انسولین و گلوکز را در بدن تنظیم کند که خبر خوبی برای بیماران مبتلا به دیابت است.
پیشگیری از ابتلای به بیماری آلزایمرآنتی اکسیدان های موجود در هویج بنفش به این خاصیت شناخته شده اند که رسوب پلاکت بتا آمیلوئید را در مغز کاهش می دهند که همین می تواند منجر به گرفتگی عصبی و بیماری های نورودژنراتیو مانند بیماری آلزایمر و بیماری پارکینسون گردد.
بهبود بیناییهویج به داشتن بتاکاروتن در خود شناخته شده است به طور مستقیم از سلامت بینایی محافظت می نماید. بتا کاروتن به عنوان یک آنتی اکسیدان عمل می نماید و خطر ابتلا به دژنراسیون ماکولا را کاهش می دهد و احتمال ابتلا به کاتاراکت را کم می نماید و به شما یاری می نماید که به مدت طولانی بهتر ببینید.3
پی نوشت:
1.www.payamesalamat.com
2.www.mizanonline.com
3.www.redmag.ir
منبع: راسخون