آیا شارژ بی سیم برای باتری گوشی ضرر دارد؟
به گزارش وبلاگ دانشگاه، با وجود اینکه تا همین چند سال قبل فقط تعداد اندکی از گوشی ها و دیگر گجت ها از شارژ بی سیم پشتیبانی می کردند، اما حالا روز به روز به شمار گجت های دارای این قابلیت افزوده می گردد. در این میان بسیاری از کاربران فکر می نمایند که شارژ بی سیم به باتری گوشی یا دیگر گجت های آن ها آسیب می رساند. اما آیا واقعا این ادعا و نگرانی صحت دارد؟ در ادامه به طور مختصر و مفید به این موضوع می پردازیم.

شارژ بی سیم چگونه کار می نماید؟
قبل از اینکه به نگرانی کاربران در خصوص شارژ بی سیم بپردازیم، ابتدا باید نحوه کارکرد این فناوری را شرح بدهیم. زمانی که گوشی را به روش مرسوم یعنی با استفاده از کابل شارژ می کنید، جریان برق با ولتاژ پایین از طریق سیم وارد پورت گوشی می گردد. از سوی دیگر حتی در زمانی که با استفاده از شارژ بی سیم چنین کاری را انجام می دهید، در این فرایند هم شارژر و سیم دخیل هستند.
زمانی که پد شارژ با حضور یک دستگاه سازگار با این فناوری فعال می گردد، یک سیم پیچ مغناطیسی درون پد آغاز به انتشار یک میدان مغناطیسی می نماید. این میدان مغناطیسی با سیم پیچ مشابه درون گوشی تعامل دارد و انرژی مغناطیسی فراوری شده از طریق سیم پیچ پد شارژ، به انرژی برق برای سیم پیچ موجود در بدنه گوشی تبدیل می گردد.
فناوری شارژ بی سیم یک فناوری تازه محسوب نمی گردد و سال ها از معرفی آن می گذرد. به طور معین در سال 2008 توسعه پیدا نموده ولی چند سال بعد به محصولات مصرفی راه پیدا کرد. اولین گوشی هوشمندی که از این قابلیت بهره می برد و به طور گسترده راهی بازار شد، نوکیا 920 بود که در سال 2012 به دست کاربران رسید. در همان سال هم سامسونگ از گلکسی S3 با همین قابلیت رونمایی کرد که البته به طور مستقل نمی توانست از این معینه پشتیبانی کند و در کنار پد شارژ، به یک وسیله جانبی دیگر احتیاج داشت. اما در سال 2015 گلکسی S6 بدون احتیاج از طریق جانبی خاصی، با این قابلیت معرفی گردید. اپل هم در سال 2017 برای آیفون 8 و آیفون X به بهره گیری از این معینه روی آورد.
آیا شارژ بی سیم به باتری گوشی آسیب می رساند؟
نگرانی در خصوص آسیب رسیدن به باتری گوشی از طرف شارژ بی سیم از کجا می آید؟ همین ابتدا باید خاطرنشان کنیم که طبیعتا شارژ بی سیم 100 درصد کارآمد نیست و بخشی از انرژی که برای فعال کردن سیم پیچ پد و سیم پیچ گوشی استفاده می گردد، به عنوان انرژی گرمایی در محیط هدر می رود.
اگر حین شارژ شدن گوشی با شارژر معمولی به پشت بدنه دست بزنید، حرارت این بخش معمولا کمتر از زمانی است که از شارژ بی سیم استفاده می کنید. به طور کلی، مقدار حرارتی که شارژ بی سیم ایجاد می نماید، بیشتر از شارژ سیمی است. در این میان هرچقدر سرعت شارژ بی سیم بیشتر باشد، طبیعتا حرارت بیشتری ایجاد می گردد.
در این زمینه شرکت ها از راهکارهای مختلفی برای جلوگیری از بروز مشکل بهره می برند. به عنوان مثال اپل اعلام نموده اگر حین استفاده از شارژ بی سیم، دمای گوشی بیش از حد انتظار افزایش پیدا کند، به طور اتوماتیک سرعت شارژ را پایین می آورد. سامسونگ و سایر شرکت ها هم چنین کاری را برای گوشی های خود انجام می دهند.
به علت همین گرم شدن، بسیاری از کاربران بر این باور هستند که گرما دشمن اصلی باتری است و وقتی که یک گوشی چند ساعت در معرض حرارت نسبتا بالایی قرار می گیرد، پس دوام باتری هم کاهش پیدا می نماید. اما در دنیای واقعی، شواهد زیادی در خصوص تایید این ادعا و نگرانی وجود ندارد. در زمینه دوام باتری، متغیرهای بسیار مهم تری دخیل هستند. به عنوان مثال باتری موردنظر چند مرتبه شارژ شده، در چه محیطی قرار گرفته است و دیگر موارد مشابه. بنابراین صرفا نمی توانیم شارژ بی سیم را به عنوان مهم ترین عامل کاهش عمر باتری گوشی در نظر بگیریم.
به عنوان مثال بعضی شرکت های سازنده می گویند که قرار گرفتن گوشی در معرض دمای بالاتر از 35 درجه سانتی گراد، می تواند سلامت باتری را به طور دائم کاهش دهد. با این حال، میلیون ها نفر در سرتاسر دنیا در محیط های بسیار گرم زندگی می نمایند. به طور کلی اگر در یک روز آفتابی در خیابان قرار داشته باشید و گوشی در جیب شما باشد، دمای بدنه از 35 درجه بیشتر خواهد شد. از سوی دیگر اگر در یک خانه گرم گوشی را شارژ کنید، بدنه آن بسیار داغ می گردد.
بنابراین همانطور که می بینید، گوشی شما در شرایط مختلف با حرارت بالایی روبرو می گردد و بنابراین اگر مثلا برای حدود دو ساعت استفاده از شارژ بی سیم اندکی گرم گردد، این موضوع نقش مهمی برای کاهش دوام باتری ایفا نمی نماید.
آیا باید شارژ بی سیم را کنار بگذاریم؟
شاید با خواندن قسمت آخر، به فکر کنار گذاشتن شارژ بی سیم و استفاده از شارژ سیمی در شب افتاده اید. اگر چنین کاری انجام دهید، از نظر تئوری ممکن است سلامت باتری را در حد یک یا دو درصد نسبت به شرایط گذشته بالاتر نگه دارید. به طور کلی واقعیت این است که اگر در زمینه باتری گوشی به شدت سختگیر و وسواس گونه عمل کنید، در نهایت باتری گوشی عمر محدودی دارد.
باتری موجود در گوشی شما مانند لاستیک اتومبیل است. همانطور که برای جلوگیری از تعویض لاستیک، اتومبیل را در پارکینگ خانه رها نمی کنید، نباید برای افزایش عمر باتری گوشی در این زمینه سختگیری زیادی داشته باشید. بنابراین بهتر است نگران عمر باتری گوشی خود نباشید و صرفا از امکانات گوشی لذت ببرید.
بسیاری از کاربران قبل از اینکه شرایط باتری گوشی بسیار وخیم گردد، یک گوشی تازه خریداری می نمایند. اما اگر به هر علتی می خواهید تا سال ها از یک گوشی یکسان بهره ببرید، تعویض باتری هزینه خیلی زیادی ندارد.
منبع: HowToGeek
منبع: دیجیکالا مگ